august 24, 2010

Olimpiada suspendata!


Din 1990 şi pînă azi, Bucureştiul a votat cu dreapta şi a fost administrat cu două mîini stîngi. Primarii şi-au asigurat imunitate, care plecînd în străinătate, care devenind personaj de benzi desenate mondene, Crin Halaicu, care căţărîndu-se în funcţii politice, precum Traian Băsescu şi Adriean Videanu. Pe umerii contribuabilului a rămas o Capitală din ce în ce mai slinoasă şi descurajantă chiar şi pentru cei care iubesc oraşul.

Dar parcă niciodată Bucureştiul n-a fost condus de un om care să rostească nerozii atît de apăsat. Aflat în vizită la “Naţional Arena”, foarte bine că a insistat să se facă stadionul!, Sorin Oprescu a luat acel aer de exaltare botoasă care l-a făcut popular şi a declarat: “Mă gîndesc deja să organizăm o Olimpiadă la Bucureşti, undeva prin 2020″. După solemnitatea cu care a spus-o, nu se gîndea la Olimpiada de Fizică.

În 2012, Jocurile Olimpice vor fi găzduite de Londra. Au pierdut Madrid, Paris, Moscova şi New York. Chitila nu e pe listă. În 2016 s-a decis deja: va fi Rio de Janeiro. Au pierdut Madrid, Chicago şi Tokyo. Pentru 2020 se gîndesc să-şi alcătuiască dosarul nume ca Roma, Toronto, Dubai sau Copenhaga. Oricum, din momentul în care îţi înmugureşte ideea, ai nevoie de cel puţin un deceniu ca să-ţi depui candidatura, să faci lobby şi să-ţi reglezi infrastructura pînă la nivelul la care să fii luat în serios. Cîştigarea competiţiei şi construcţia efectivă a aeroporturilor, şoselelor şi bazelor sportive devine, apoi, o altă provocare, care durează 7 ani. În total, cel puţin un deceniu şi jumătate de muncă serioasă, calificată şi de miză naţională asumată. “Pă” cuvînt că acesta ar fi cu adevărat patriotism! Asta dacă e să discutăm serios ceea ce merită discutat serios. Da, România poate spera la Jocurile Olimpice, dar nu în 2020.

Un detaliu cam enervat: cu scaunele lui portocalii cu tot, primarul are fobii coloristice, “staţi niţel că e doar una dintre cele 6 nuanţe de roşu”, bine că i-au explicat constructorii, Arena Naţional ar fi cvasiinutil la o Olimpiadă pentru că e gîndit exclusiv ca stadion de fotbal şi “pă” el nu se pot derula alte competiţii. Cînd aţi decis să demolaţi pista de atletism nu v-aţi gîndit la asta. Upsss!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu