ianuarie 10, 2013

Cum sa incepi sa scrii un roman

Te-ai gandit vreodata sa incepi sa scrii un roman, insa ai abandonat rapid ideea gandindu-te ca te “inhami” la o munca titanica?
Vestea buna este ca scrierea unui roman nu este cel mai greu lucru de pe Terra. Vestea mai putin buna este ca un roman presupun ceva mai multa seriozitate, concentrare si timp.
Iata cateva dintre lucrurile de care trebuie sa tii cont atunci cand incepi sa scrii un roman:

1. Planul de idei
Rareori se intampla ca un roman sa poata fi scris bine fara concepe de la inceput un plan de idei. Este ca si cum ai intocmi un plan de afaceri. Pui pe hartie felul in care vrei sa arate romanul tau.
Pentru a fi mai usor de parcurs, romanul ar trebui sa fie impartit in capitole, fie avand un numar de maximum 10-15 pagini. Fara acest plan, ai toate sansele sa abandonezi rapid acest proiect.

2. Scrii despre ceea ce iti place
Inainte de a te apuca sa scrii o carte, trebuie sa te gandesti la subiectul ei. Vrei sa ai parte de succes comercial? Atunci poti merge “la sigur” scriind un roman de dragoste. Literatura de acest gen (inca) este la mare cautare, fiind cumparata cu predilectie de femei. La fel de bine se vand si thrillerele, acestea fiind savurate mai mult de barbati.
Daca nu te intereseaza sa faci bani de pe urma romanului tau, poti scrie despre absolut tot ce iti trece prin cap. Scrie despre lucrurile care iti plac si vei sesiza ca munca la roman va fi mult mai usoara.

3. Trebuie sa stii dinainte structura povestii tale
In scoala generala am invatat cu totii despre momentele subiectului. Ele ar trebui sa regaseasca si in cartea ta: expozitiune (introducere), intriga, desfasurarea actiunii, punct culminant, deznodamant. In cazul in care nu respecti aceasta structura, risti sa realizezi abia dupa ce ai terminat romanul ca acestuia ii lipseste coerenta. In plus, in cazul in care vrei ca romanul sa ajunga pe rafturile librariilor si sa fie cumparat de cat mai multi oameni, trebui sa-l redactezi astfel incat sa fie usor de parcurs.

4. Timpul dedicat scrierii unui roman
Din start trebuie sa elimini din vocabularul tau expresia “Nu am timp”. Daca vrei cu adevarat sa duci la capat un roman, poti sa-ti faci timp, fie o ora-doua la sfarsitul unei zile de munca, fie mai multe ore in timpul weekend-ului. Sau poti sa-ti propui ca in fiecare zi sa scrii cate o pagina.

5. Rescrie pasajele care ti se par ca nu suna bine
Indiferent de cat de talentat esti, prima varianta a romanului este groaznica. Poate este coerenta, insa are multe lipsuri, dialoguri inutile, personaje-cliseu etc. Solutia ar fi sa recitesti de multe ori ceea ce ai scris si sa operezi modificari pe text, pana cand vei fi multumit de rezultat.

6. Fii tu insuti
Originalitatea trebuie sa fie una dintre principalele caracteristici ale viitorului tau roman. Nu are niciun rost sa copiezi stilul altor scriitori. Oare cine si-ar dori sa citeasca un roman in care sa gaseasca elemente imprumutate din Balzac, Rebreanu sau Coelho? Indiferent ca scrii un thriller de spionaj, un roman de aventuri sau o emotionanta poveste de dragoste, lumea va aprecia originalitatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu