iulie 31, 2010

"Romanii si Stiinta" (care este)


Mi se pare incredibil! eu credeam ca suntem in secolul 21, masinile scumpe, tehnologia "de cocalar" si toate "briz-brizurile" astea, de te minunezi cand le vezi, si te gandesti ca romanul e istet de la natura, toate astea iti provoaca greata cand descoperi ca prostia in aceasta tara este imensa ca o gaura neagra( multi ma vor intreba probabil ce-i aia!).

Nu mai ma mira nimic de acum incolo, O sa va prezint si voua putin mai incolo, testul la care au raspuns un esantion reprezentativ din populatia cu varsta de peste 18 ani, in perioada iulie- septembrie 2009. Mi se pare grav ca 42% dintre "romanasi" adica aproape jumate, inca cred ca Soarele se invarte in jurul pamantului, suntem mai rau ca in Evul Mediu, aia macar nu vroiau sa vada adevarul, nu ca erau prosti!

Multi chiar daca nu a fost aceasta intrebare in test, probabil ca nu stiu cum arata o biblioteca, o sa le recomand eu insumi una foarte buna in zona Morarilor, saracul Soare, stimati romani, el sta pe loc, doar noi ne invartim in jurul lui, multi dintre voi spuneti ca fara rost!

81 % dintre "tricolori" cred ca Guvernul trebuie sa sprijine financiar progresul stiiintei, desi nici macar jumate nu au minimul de cunostiinte in domeniu, si e foarte grav mai ales cand acestia cred ca nu le foloseste la nimic in viata. Asa e dragii mei "cocalari", ce va trebuie voua sa stiti ce este aerul, cand voi il respirati degeaba. intoarceti-va la "gainariile" voastre zilnice, la "smangleala mertanelor", furtul de telefoane s.a, macar e bn ca stiti ce sunt si alea.

Un fapt interesant este ca romanul cu cat este mai religios, cu atat minimalizeaza rolul stiintei si crede cu tarie in existenta "miracolelor" ( te rog Doamne fa un miracol sa citeasca si ei macar o carte, sa nu moara prosti cand vin la Tine). Doi din trei romani considera ca Biserica nu greseste niciodata ( daca ati sti dragilor cate crime are pe constiinta "Sfanta voastra Biserica", descoperiti ca sunteti mult mai curati ca Ea).

Paradoxul este ca multi "mioritici" cred foarte mult in astrologie si in numerologie, poi cum asa fratilor? se bate cap in cap Dumnezeu cu ce mai credeti voi! 22% dintre ei cred ca horoscopul "este foarte stintifiic" intr-adevar sunt curios cum va modifica destinul o stea ca Soarele care se invarte in jurul Terrei din punctul vostru de vedere si 40% sunt convinsi ca semnul zodiacal sub care sunt nascuti le influenteaza, caracterul si comportamentul, atunci e clar ca sunt zodii "proaste".

Un singur lucru bun am remarcat si anume ca sunteti convinsi de beneficiile stiintei dar numai ca nu prea stiti ce-i aia, 35% dintre voi mai credeti ca virusul HIV (cel care declanseaza boala numita SIDA, pentru cei ce nu stiu) poate fi luat daca beti dupa un suferind, va trebuie si educatie sanitara se pare, ca sa nu mai spun ca multi dintre voi nu stiti ce-i ala sapun!

Proiectul "Ştiinţă şi societate. Interese şi percepţii ale publicului privind cercetarea ştiinţifică şi rezultatele cercetării", coordonat de sociologul Lazăr Vlăsceanu, este menit să afle cât de familiarizat este publicul românesc cu evoluţiile ştiinţifice şi în ce măsură este capabil să înţeleagă ultimele descoperiri. M-am lamurit total de "cunostiintele" lor, si in final va prezint celebrul set de intrebari la care am speranta ca o sa mai cresteti rata de intelectualitate a acestui popor, imi permit sa o spun incult si snob.


1) Antibioticele distrug atât viruşii, cât şi bacteriile (adevărat sau fals)?

2) Genele tatălui sunt cele care determină dacă copilul va fi o fată sau un băiat (adevărat sau fals)?
3)
Laserele funcţionează prin concentrarea undelor sonore (adevărat sau fals)?

4) Toată radioactivitatea provine din activităţi umane (adevărat sau fals)?

5) Laptele radioactiv devine sigur pentru consum prin fierberea sa (adevărat sau fals)?

6) Primele fiinţe umane au trăit în aceeaşi perioadă cu dinozaurii (adevărat sau fals)?

7) Electronii sunt mai mici decât atomii (adevărat sau fals)?

8) Fiinţele umane, aşa cum le ştim noi azi, au evoluat din specii străvechi de animale (adevărat sau fals)?

9) Pământului îi trebuie o lună să înconjoare Soarele (adevărat sau fals)?

10) Soarele se învârte în jurul Pământului (adevărat sau fals)?

11) Centrul Pământului este foarte fierbinte (adevărat sau fals)?

12) Continentele pe care trăim se mişcă de milioane de ani şi vor continua să se mişte şi în viitor (adevărat sau fals)?

13) Oxigenul pe care îl respirăm provine de la plante (adevărat sau fals)?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu