aprilie 24, 2010

A League of Their Own”. Partea a II-a: “La Masia”


La cativa kilometri de terenurile de antrenament, in umbra enormului stadion Camp Nou, se afla o incantatoare resedinta din secolul 18. Construita in anul 1702 si mai degraba inghesuita in mijlocului zgomotului constant dintr-unul din cele mai aglomerate cartiere ale orasului, este cunoscuta ca “La Masia”.

FC Barcelona a transformat aceasta constructie intr-o “pensiune de familie” in 1979 pentru a-i caza pe baietii mai mari care urmeaza programul academiei de tineret. Persoanele din afara nu au in general acces aici, casa fiind vazuta ca un loc privat unde este hranit viitorul clubului si unde fotbalul este in “loco parentis”.

De la varsta de 13 sau 14 ani, baietii care locuiesc in afara orasului sunt cazati aici, lasandu-si aproape total destinele sa fie modelate de club si asigurandu-se ca antrenamentele nu sunt perturbate de drumuri obositoare intre casa si terenurile de joc. In mod normal, baietii de 14 ani se antreneaza sase ore pe saptamana si disputa un meci de 90 de minute.

Mai important decat antrenamentele, acest aranjament permite clubului sa se implice nu doar in dezvoltarea aptitudinilor strict fotbalistice ale baiatului, dar si in ceea ce priveste stilul de viata si educatia, impregnandu-i virtutiile unei alimentatii sanatoase si unui program regulat de somn. Baieti traiesc, dorm si mananca impreuna in La Masia: dormitoarele sunt comune, iar sala de mese este una uriasa, cu candelabre. Isi fac temele intr-o biblioteca spatioasa si au o sala de jocuri pentru timpul liber unde pot juca table football, biliard sau pe PlayStation.

Din exterior poate parea mai degraba un hostel, dar tipul acesta de educatie este cvasinecunoscut majoritatii cluburilor din Premier League, niciunul neavand o academie rezidentiala de dimensiunile La Masiei.

In fiecare dimineata, baietii sunt dusi cu autobuzul la cele mai bune scoli din oras. Importanta terminarii studiilor este o conditie impusa de club, desi cursurile sunt predate in catalana, o limba care la inceput este nefamiliara celor care vin din alte regiuni. Elevii se intorc la ora doua dupa-amiaza de la scoala pentru masa de pranz si siesta, se antreneaza de la 5 la 6.30, apoi isi fac lectiile cu ajutorul unor tutori special platiti de club. Dupa cina au la dispozitie timp liber pentru relaxare si distractie, apoi merg la culcare.

“Ii invatam pe tineri sa devina oameni buni, cu un stil de viata sanatos care sa le asigure un trai lipsit de griji de-a lungul vietii”, explica Albert Capellas, coordonatorul programului de tineret. “Este foarte important pentru noi ca baietii sa aiba respect unul penru altul. Trebuie sa creasca intr-un spirit sanatos si sa devina gentlemeni adevarati”.

Nu este nicio surpriza ca unii, mai cu seama marii rivali de la Real Madrid, resimt o oarecare automultumire la clubul FC Barcelona, pentru ca inclusiv antrenorii de aici par sa aiba un avantaj moral. “Cand joaca meciuri in diverse competitii, incercam sa le impunem tinerilor nostri trei obiective”, explica Capellas. “In primul rand, trebuie sa fie echipa mai sportiva, sa comita mai putine faulturi si agresivitatea sa ramana in parametrii fair-play-ului. Apoi trebuie sa incerce sa isi apropie victoria gratie unui joc bun, mai creativ decat al adversarilor, bazat pe atac. In cele din urma, obiectivul este sa fie in avantaj pe tabela la finalul meciului. Dar nu vrem sa castigam daca primele doua conditii nu au fost indeplinite”.

Portarul lui Liverpool, Pepe Reina, a venit sa locuiasca in “La Masia” la varsta de 13 ani. “Se spune ca acolo nu cresti doar ca fotbalist, ci sa ca om. Este adevarat”, spune el. “Inveti sa-i respecti pe ceilalti si sa iti accentuezi propriile calitati. Eu personal m-am maturizat mai repede acolo”.

Exista numeroase sacrificii care trebuie facute. Pentru baietii de 13 ani, rapiti din sanul familiilor, experienta poate fi uneori dura. Mijlocasul lui Everton, Mikel Arteta, a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Reina in “La Masia” si a trebuit sa isi lase in urma parintii si cei cinci frati pentru a-si construi cariera la varsta de 15 ani, “Imi lipseau parintii si fratii enorm si erau multe nopti in care nu puteam sa adorm din cauza dorului de casa”, explica el.

Iniesta a ajuns in La Masia la 12 ani datorita talentului sau exceptional, venind din oraselul Fuentealbilla din centrul Spaniei. Antrenorii isi amintesc si acum despartirile pline de dramatism dintre el si parintii sai, Jose Antonio si Maria, cand acestia plecau duminica seara spre casa dupa ce isi petrecusera weekendul alaturi de viitorul superstar.

“Era foarte apropiat de familie si fiecare despartire devenea o mini-drama, weekend de weekend”, rememoreaza Albert Benaiges, antrenorul care a fost ca un tata pentru tanarul Iniesta. “Andres plangea mult si a petrecut mult timp la mine acasa, astfel ca mama mea mereu il tachineaza acum de cate ori il vede zambind, amintindu-si de cata suferinta a fost nevoie in copilarie pentru a ajunge aici”.

Cand suferinta devenea greu de suportat, in sprijinul jucatorilor venea intotdeauna argumentul cel mai vizibil care sa le dea putere sa continue: “Vedeai stadionul Camp Nou chiar peste drum”, isi aminteste Iniesta. “Aveai in permanenta in minte imaginea sa si unicul scop era acela de a ajunge sa joci acolo”.

Experientele intense traite la varste fragede creeaza legaturi pe viata. Printre colegii de generatie ai lui Pep Guardiola, actualul tehnician care a ajuns si el in La Masia la 13 ani, se numara Tito Vilanova si Aureli Altmira, care acum sunt asistentii tehnicianului la club.

Acest lucru este recunoscut si de Cesc Fabregas, jucatorul lui Arsenal, care a venit in La Masia la 15 ani pentru a evita drumul zilnic dus-intors intre terenurile de antrenament si casa sa din Arenys de Mar [localitate catalana situata la aproximativ o ora de Barcelona]. “Anul petrecut acolo a fost cel mai frumos din viata mea si mi-am facut multi prieteni pe care ii voi avea pentru totdeauna”, isi aminteste el. Printre ei era un jucator argentinian de o schioapa care in primele zile a stat ghemuit intr-un colt si nu a vorbit cu nimeni. Numele sau: Leo Messi.

“La Masia este o familie, spune Capellas. “Avem multa grija de acesti copii care traiesc departe de parinti. Avem grija sa petrecem impreuna fiecare sarbatoare precum Craciunul sau fiecare aniversare exact ca in sanul familiei”…

VA URMA

sursa: The Daily Mail

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu