martie 09, 2011

Secretul lui Pep


Supercampioana lui Guardiola şi-a construit în timp un stil inconfundabil şi imparabil, ajuns acum la apogeu.
Cel mai bun fotbal din lume. Des auzită în ultima vreme, această expresie poate fi înlocuită cu un singur cuvînt: Barcelona. Situaţia nu-i deloc forţată. Cu un sistem pe care l-a perfecţionat an de an, formaţia "blaugrana" a ajuns acum la un nivel neatins vreodată de altcineva. Jocul său de pase a devenit letal pentru adversar, printr-o fascinantă circulaţie a mingii. Nici un mecanism defensiv nu-i rezistă, fiecare sfîrşeşte demontat.
Wenger a incercat "sa se inspire de la Mourinho si Cîrțu, Arsenal a bagat "autobaza" in poarta si a sperat la o minune, insa zeul fotbal te pedepseste daca joci teatru, Barca si-a subjugat adversara cu o usurinta dezarmanta, furia catalana s-a aratat in toata splendoarea ei, aceasta minunata echipa a transformat lupta intr-o joaca din care au rezultat faze incantatoare si multe goluri.
Nu sîntem perfecţi", susţine Guardiola. Maşinăria creată de el, ajutată de o mişcare tactică sublimă, tinde însă spre perfecţiune. Cum a ajuns aici? Tot Pep precizează: "Cu multă muncă, ambiţie şi inovaţie".

MODULUL

4-3-3 transformat în 3-4-3
Barcelona continuă să redefinească sistemul 4-3-3. De obicei, porneşte meciul cu acesta, dar îl foloseşte în special cînd mingea se află la adversar. Cînd deţin posesia, oamenii lui Guardiola trec rapid la 3-4-3 prin avansarea la mijloc a celor doi fundaşi laterali, combinată cu retragerea "închizătorului" Busquets. Ultima aşezare îşi are originea în vechiul 3-2-2-3 implementat în anii '30 de tehnicianul englez Herbert Chapman.

GOLUL

Reuşite din toate poziţiile
Echipa marcheaza o multime de goluri fara a juca cu vreun "varf" de careu. Explicaţia: cedarea lui Ibrahimovici la Milan o favorizează. Fără acesta, Messi a primit mai multă libertate de mişcare, iar în spaţiul lăsat liber de suedez atacul devine colectiv. De la mijloc în sus, fie că-i vorba de Xavi, Iniesta ori Villa, toţi "desenează" şi pot apărea la finalizare.

JOCUL

Triunghiuri, rotiri şi pase din prima
Cu presing timpuriu şi defensivă avansată, Barca îşi supune rivala mişcîndu-se mult în teren. Elevii lui Pep alternează repede jocul de pe o parte pe alta a gazonului prin continue "rotiri", cu diverse variaţiuni ce creează superioritate numerică. În rolul "liantului" dintre flancuri intră Lionel Messi. Se apelează la "triunghiuri" în care este implicat cîte un om din fiecare compartiment, punctul terminus fiind în general omul din ofensivă.

"Toţi sîntem conştienţi de privilegiul de a avea şi a vedea această echipă"
Josep Guardiola, antrenor Barcelona

"Pentru Barcelona, nu există cuvîntul imposibil. Deasupra noastră este numai cerul"
Dani Alves, fundaş Barcelona


36 de metri e lungimea medie a Barcelonei (cea mai scurtă din Europa), ceea ce favorizează pasele scurte şi presingul

12 ocazii pe meci îşi creează, în medie, Barcelona

Mai mici, mai uşori, mai buni
Guardiola nu mizează pe fizic. Jucătorii săi sînt "piticii" Europei, dar ei au alte calităţi care transformă Barcelona în echipa cea mai spectaculoasă şi, de ce nu, cea mai bună din lume. Aptitudinile care fac diferenţa sînt patru: 1. Tehnica; 2. Participarea tuturor jucătorilor la manevre; 3. Agilitatea; 4. Rapiditatea pe spaţii reduse.



.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu