iulie 26, 2012

Curajul de a diferit!

Am avut multe treburi de rezolvat in ultimul timp si inca mai am, de fapt, daca analizam la rece nu se vor termina niciodata. Traim intr-o societate in care, oamenii tind sa devina niste roboti, rutina ne mananca zilele, munca ii face pe majoritatea persoanelor sa se scalde intr-o "baie" obscena de sedentarism.

O lume unde nici tristetea nu are loc, nu poate exista. Ma intreb oare cati romani se mai duc seara la o piesa de teatru sau macar sa mai citeasca o carte in fotoliu, in liniste, fara sa isi aprinda televizorul sau oricare mijloc mass-media. Nu e nevoie sa fac un sondaj, pentru ca se vede cu ochiul liber ca sunt din ce in ce mai putini oameni interesati de activitati culturale.

Nu e o problema pur mioritica, e intanlita in mai toate tarile si e unul din efectele secundare ale globalizarii. Nu o sa bat moneda pe aceste probleme pentru ca risc sa ma afund intr-o "jungla" mai putin cunoscuta. Ceea ce este dureros este faptul ca nimeni nu mai are curajul sa fie diferit, sa aiba si alte activitati, sa incerce sugrumuarea acestei stari sedentare, care incetul cu incetul ne va transforma in niste animale.

De ce nu putem fi diferiti? nu e asta conditia primordiala a omului? sa ne nastem diferiti, ma intreb oare cum putem sa ne complacem in aceasta stare de monotonie si rutina feroce, sa te trezesti dimineata, sa pleci la munca - am avut neplacerea, de multe ori, sa suport "mirosurile" unor oameni ce uita ca in afara de mancat, mai au ceva de facut inainte sa plece - sa ajunga seara sau dupa masa, acasa, cu gandul la singurul lor univers: tolanitul in canapea, neaparat cu o bere in mana si privitul mizeriilor ce se difuzeaza pe majoritatea canalelor de televiziune. Emisiuni dubioase si filme de duzina, facute special pentru tipul asta de oameni vesnic obositi si comozi.

De ce nu merg la un film bun? nu e obligatoriu sa o faci zilnic, acesti tipi arunca mereu acelasi argument, ca nu au bani, ok, nu a zis nimeni ca traim in cea mai prospera situatie din istorie, da macar un efort pe saptamana, poti face. Nu iti mai cumperi bere si faci o economie. Dar decat sa renunte la bautura, mai bine ii dai cu ceva in cap.

E greu sa schimbi o mentalitate, mai ales la noi, unde superstiile si prejudecatile sunt bine ancorate inca din cele mai vechi perioade. Daca pentru alte popoare, curajul de a fi diferit, suna bine, macar in teorie, la noi are o alta conotatie. Numai sa incerci sa le spui si deja se uita urat la tine, de aceea consider ca cel putin romanii nu vor avea niciodata curajul de a fi diferiti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu