iunie 25, 2009

Ante scriptum!

Suntem in vara lui 1985 si, dupa 7 ani, Steaua castiga iar titlul de campioana. O perioada lunga pentrul fanul stelist dedulcit cu performantele. O portiune de timp in care, pe deasupra, rivalii ei din campionat defrisasera drumurile europene.
Universitatea Craiova fusese nava amiral. Parcursul ei din editia 1982-1983 a Cupei UEFA a ajuns pana in pragul finalei, lasand in afara competitiei trupe de renume pe continent precum Fiorentina din Italia, Bordeaux, din Franta sau Kaiserslautern, din Germania. Niciodata, in perioada postbelica, o echipa de club romaneasca nu mersese atat de departe.
Un an mai tarziu, Dinamo facea pasul inainte. Atinsese aceeasi faza, semifinala dar in competitia suprema, Cupa Campionilor Europeni, dupa un traseu in care le eliminase pe detinatoarea trofeului, Hamburger SV, si pe campioana marii Uniuni Sovietice Dinamo Minsk.
Venise randul Stelei. O echipa formata in cativa ani de cautari, de schimbari de antrenori, de perindari de jucatori. Intr-un cincinal, ca sa folosim o sintagma a vremii, prin Ghencea trecusera cateva duzine de fotbalisti. 16 dintre ei aveau sa ramana si sa inceapa urcusul Golgotei. Steaua reinnodase performanta interna si tragea cu ochiul catre triumful extern. Nu era doar ambitia sportivilor, ci si jocul de orgolii al generalilor. Daca putuse Craiova lui tov. Stefan Andrei sau Dinamo a tov-ilor din Securitate, de ce sa nu reuseasca si Steaua lui tov. Ceausescu?
Dincolo de trufia indivizilor cu epoleti si functii din spatele cortinei, performanta europeana apartinea eroilor din iarba. Era a lui Balaci si Stefanescu, a lui Augustin si Orac, a antrenorilor Tica Otet si Nicolae-Nicusor. Drumul lor meritoriu s-a oprit insa de fiecare data inaintea finisului. Steaua avea sa preia stafeta din mers si sa construiasca edificiul pana la capat. O poveste unica in fotbalul nostru si, ma tem, irepetabila. Povestea singurului trofeu major cucerit vreodata de o echipa romaneasca. Pe care va invit s-o parcurgeti in niste episoade de mare exceptie!

2 comentarii: