februarie 13, 2011

Nani si Rooney au facut diferenta



"Cetatenii" au pierdut din nou un derby impotriva rivalei Man United, dar de data asta a parut ca meritau mai mult. Mancini si-a asezat echipa intr-un sistem 4-2-3-1, cu Tevez varf impins si o linie de trei mijlocasi ofensivi in spatele lui, Kolarov-Toure-Silva. Kolarov a fost urcat mijlocas stanga pentru ca Mancini stia ca Nani actioneaza in banda stanga a apararii oaspetilor si avea nevoie de un jucator care sa-l dubleze pe Zabaleta in duelurile cu tehnicul portughez. Milner juca mijlocas central si nu in banda cum ne-a obisnuit, iar in absenta lui Kolo Toure, Lescott continua titular ca stoper. Foarte interesanta morisca pe care o dezvoltau oaspetii pe faza de atac, Toure cobora mijlocas central, Milner trecea pe dreapta ,iar Silva urca al doilea varf ,in spatele lui Tevez. Miscarea asta a dezechilibrat mai ales la inceput defensiva celor de la Man Utd. Echipa lui Alex Ferguson a mizat pe un sistem 4-3-3 , cu Rooney in atac, incadrat de Nani si Giggs, sacrificandu-l asadar din nou pe Berbatov, pt un om in plus la mijlocul terenului. Trei mijlocasi centrali incepeau ca titulari, Scholes era in fata apararii, iar Fletcher si Anderson erau cei doi interi. Smalling i-a luat locul ca fundas central, accidentatului Rio Ferdinand.
.
Din nou, Alex Ferguson l-a preferat pe veteranul Scholes ca singur inchizator si de aici echipa a avut probleme defensive, mai ales la inceputul partidei, cand combinatiile in viteza din preajma careului lui Van Der Saar ,i-au adus pe Silva si pe Toure l-a finalizare, doar imprecizia lor a facut ca oaspetii sa nu inscrie. Ce vrea managerul scotian este sa il faca pe Scholes sa joace ca Pirlo la AC Milan, adica sa coordoneze constructia fazelor de atac ale "diavolilor" ,din fata propriei defensive. Scholes poate face asta, dar doar atunci cand nu are om pe el. In meciul de astazi, Yaya Toure a fost in zona lui si a pus mereu presiune pe el obligandu-l sa joace simplu. Cele mai mari probleme au aparut insa cand ,in morisca de care am vorbit mai sus, Silva ajungea sa se dueleze unu la unu cu veteranul englez. Mult mai mobil, tehnic si cu o viteza in plus, spaniolul creea panica mai ales prin calitatea paselor filtrante pe care le incerca. Cert este ca Manchester United avea nevoie de un inchizator de meserie acolo si asta s-a observat prin usurinta cu care "cetatenii" pasau in fata careului gazdelor.
.
De asemenea, exista si o dificultate a echipei de a construi actiuni coerente de atac si de a isi creea ocazii, in primul rand pt ca Scholes, asa cum am scris mai sus, era foarte departe de poarta si avea "mainile ocupate" cand cu Silva, cand cu Toure. Apoi, Anderson a facut o partida slaba, nu a reusit sa filtreze actiunile de atac ale celor de la Manchester United, desi de la el se astepta cel mai mult in conditiile in care Scholes avea problemele de mai sus ,iar Fletcher pur si simplu nu poate sa fie un conducator de joc, nu are calitatile tehnice necesare. O bila alba o are aici Milner, care ca mijlocas central a reusit sa il blocheze foarte bine pe brazilian. La toate astea, in defavoare lui Ferguson a mers si jocul facut de Giggs. Pe scurt, acesta nu i-a facut fata fizic lui Richards, mult mai robust si care il marca foarte agresiv pe galez, cautand sa nu-i dea spatii.
Pe de alta parte, nici Man City nu si-a creeat foarte multe ocazii, in afara de cele de la inceputul meciului si asta datorandu-se lui Tevez. Oaspetilor le lipsea un target player, un fotbalist pe care sa-l caute cu centrari sau cu verticalizari, pt ca atacantul argentinian 1) nu le facea fizic fata lui Smalling si Vidic, 2) actiona ca un numar 9 fals, miscandu-se permanent si cautand sa creeze culoare pt cei trei mijlocasi din spate, dar in afara de Silva, nimeni nu intra in combinatii, pt ca Toure si Kolarov sunt rigizi ,iar un-doiurile in viteza sunt cu greu punctul lor forte. Intr-o prima repriza echilibrata, cu un usor avantaj pt oaspeti, o gafa a facut ca gazdele sa intre in avantaj. Lescott a pierdut un duel la cap cu mult mai scundul Rooney, iar Nani l-a batut la viteza pe Zabaleta, pt 1-0.

Repriza a doua.
Doua schimbari corecte facute de Mancini, care i-a scos pe Kolarov si pe Milner si i-a introdus pe Wright Philips si Dzeko. Toure a trecut mijlocas central, iar Tevez si-a asumat rolul de trequartista, Dzeko preluand locul argentinianului, ca atacant central. Miscarile au fost corecte pt ca , avandu-l pe Dzeko in fata sa, Tevez ,mai retras, s-a implicat mult mai mult in joc. Tripleta Silva-Tevez-Phillips avea un plus de viteza si de tehnica, iar atacantul bosniac venea cu forta. In plus, Mancini a sesizat starea de oboseala a lui Giggs, si prin intrarea rapidului Philips in banda, ii creea mari probleme lui Evra, lipsit de ajutorul galezului, care isi cam terminase bateriile. Richards urca si el mai mult la invaluire, epuizandu-l pe mijlocasul stanga galez, in curse defensive. Golul a venit de la Silva, dupa o actiune a lui Phillips,dar bucuria nu a durat pt ca reversul medaliei in folosirea lui Silva ca mijlocas stanga si scoaterea lui Kolarov, a fost ca Zabaleta trebuia sa-si rezolve singur duelurile cu Nani si nu a putut sa o faca. Portughezul a centrat pentru golul din foarfeca al lui Rooney. Imediat dupa, Scholes a fost inlocuit cu Carrick, pt ca Manchester Utd avea nevoie de un om care sa inchida jocul mai bine decat o facea veteranul englez.

Concluzie: Tactic, Man City nu a fost inferioara lui Man Utd. Doua gafe defensive au "rezolvat" meciul in favoarea gazdelor insa. Silva creste de la meci la meci, pare ca i se potriveste foarte bine rolul de al doilea varf ,asa cum si lui Tevez pare a i se potrivi acest post, faptul ca este destul de scund nu-l ajuta ca varf impins. Man Utd insista cu Scholes la inchidere si nu pare cea mai buna solutie, iar Giggs resimte anii trecuti peste el. Au insa in Nani un jucator care poate decide meciuri si cand echipa joaca post.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu