iulie 07, 2009

13 cu ghinion

Steaua a inceput sezonul '81-'82 cum obisnuia, adica bine. Prima etapa a insemnat o victorie, 3-2, cu Chimia Rimnicu Valcea pe teren propriu. Ultimul gol, venit din pasa lui Marcu, i-a apartinut lui Balint. Reusita acestuia, din voleu, in minutul 80, avea sa fie si prima a lui "Gaboaja" intr-un meci oficial pentru formatia din Ghencea. A urmat un 1-1 la Bacau, intr-un meci in care Iordanescu a marcat dupa o actiune a aceluiasi Balint, si un alt succes la limita acasa 2-1 cu Corvinul. De aici inainte a venit coborarea. Un 2-2 cu Progresul tot acasa, in care Iovan si Balint n-au fost decat rezerve, o prima infrangere la Scornicesti, unde Soarece a marcat singurul gol al meciului cu 5 minute inainte de final si un meci amanat cu UTA au dus Steaua pe locul 7. Intreruperea campionatului pentru meciul cu Ungaria din preliminariile Mundialului spaniol a venit ca gongul salvator pentru Traian ionescu, iar remiza de salon de la Targu Mures un bun prilej de a incerca o noua formula de joc. A fost meciul de debut al lui Majearu la Steaua, in care "Nutria" a jucat extrema dreapta. Durerea de la glezna il siciia ingrozitor, insa "Nutria" nu spunea nimanui. In meciul urmator, restanta cu UTA, Majearu a facut figuratie pe teren. Cronicarul Paul Slavescu l-a notat cu 4, iar Traian Ionescu l-a schimbat putin dupa pauza. Intalnirea cu UTA a fost insa doar un duel intre Steaua si tanarul portar al oaspetilor, Helmuth Duckadam. Pana la urma au invins militarii, printr-un gol marcat spre final de acelasi Iordanescu, dar goalkeeperul aradean avea sa primeasca in "Sportul" cea mai mare nota: 9. Undeva, la tribuna zero, invaluit in fumul eternei sale tigari, secretarul FRF, Ion Alecsandrescu, vazuse totul. Iar in agenda sa aparu un nume, cel al uriasului dintre buturile UTA.
O noua intrerupere a campionatului, pentru meciul cu Elvetia de la Bucuresti, i-a dat prilejul lui Traian Ionescu sa construiasca tactica pentru eternul derby cu Dinamo. La ora meciului, Steaua a semanat insa cu o echipa modesta, care si-a sacrificat tot jocul pentru a obtine o remiza alba. Obiectivul a fost atins gratie unei prestatii de adormire a adversarului, cu zeci de pase in urma, dar si a interventiilor excelente ale portarului Toma, socotit omul meciului. Un meci trist insa si din alt punct de vedere, pentru ca, in debutul lui, Fodor l-a atacat dur pe dinamovistul Vlad, colegul lui Miti de la Galati, producandu-i o dubla fractura, care, finalmente, avea sa-l scoata din fotbal. Runda urmatoare a prilejuit intalnirea dintre Dumitru si Iordanescu. Jucand cu o ambitie demna de o cauza mai buna. Lita a purtat Timisoara catre o victorie cu 2-0, intr-un meci in care, bulversat, Traian Ionescu l-a titularizat pe Majearu fundas dreapta. Ce blasfemie! Un egal chinuit, pe "Ghencea", cu CS Targoviste, o alta infrangere, la Cluj, 0-2 un 1-0 smuls in final, pe propriul teren, de Ion Gheorghe in meciul cu Jiul au accentuat nemultumirea conducerii steliste. Derbyul cu Sportul Studentesc din Regie, pierdut cu 1-0, a insemnat al 13-lea meci al lui Traian Ionescu la Steaua. Si ultimul. Pentru ca neintroducerea lui Iordanescu, golgeterul la zi al echipei, chiar daca acesta era disponibil, a starnit mania comandantului Ion Aurel. Puiu nu numai ca era liderul echipei, dar locuia si in acelasi bloc cu seful sau, motiv pentru care relatiile dintre cei doi erau apropiate. Interventia in forta a colonelului, care i-a impus antrenorului titularizarea lui Iordanescu, si rezultatele modeste l-au determinat pe Traian Ionescu sa plece de la echipa. Pentru Steaua se incheia o alta etapa cenusie la finele careia echipa ocupa locul 10, cu 13 puncte din tot atatea meciuri si golaveraj negativ.
Despartirea de Traian Ionescu avea sa fie anuntata abia in cronica meciului de la Brasov, din duminica urmatoare. Insemnarile lui Stelian Trandafirescu din "Sportul", dupa victoria gazdelor cu 2-1, se incheiau cu un "PS" jumatate explicativ, jumatate infierator: "Conducerea clubului Steaua ne-a informat ca, din motive cu totul neintemeiate, antrenorul Traian Ionescu a parasit conducerea tehnica a echipei inca din pregatirile pentru acest joc, formatia fiind insotita la Brasov de secundul sau, Nicolae Pantea". A doua zi, in acelasi ziar, inghesuita la rubrica de stiri, o noua notita anunta: "La cererea clubului Steaua, Consiliul National pentru Educatie Fizica si Sport a aprobat ca antrenorul federal Constantin Cernaianu sa asigure pregatirea echipei militare".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu